مقالات عمومی

سیستم دوربین مداربسته چیست؟

دوربین مداربسته

در چند سال اخیر، به علت ایجاد امنیت بیش تر محیط پیرامون، دوربین های مداربسته به صورت چشمگیر مورد استفاده قرار می گیرند و به عنوان یک عامل بازدارنده در وقوع جرایم عمل می کنند. درواقع سیستم دوربین مداربسته، به اختصار (Closed-circuit television) CCTV و یا video surveillance  نیز شناخته می شود. یک سیستم دوربین مداربسته، سیگنال های تصویر را از طریق یک کابل به نقطه دیگر ارسال می کند که این نقطه می تواند دستگاه ذخیره ساز یا کلاینت ( در دوربین های تحت شبکه ) باشد.

سیستم دوربین مداربسته

CCTV، به عنوان “سیستم نظارت تصویری” یا “سیستم دوربین مداربسته” نام برده می شود. دوربین مداربسته انواع مختلفی دارد که متناسب با کاربردها و نیازهای کاربران طراحی و ارائه شده است و به صورت کلی یا به صورت تحت شبکه یا به صورت آنالوگ، ارائه می شوند.
دوربین های مداربسته، معمولا در مکان هایی چون : بانک ها، مدارس ،هتل ها، فرودگاه ها، ادارات، منازل، بیمارستان ها، رستوران ها، مراکز امنیتی و نظامی، فروشگاه های زنجیره ای، پالایشگاه ها، مرزها، جایگاه های سوخت، کارخانه ها، کارگاه ها و سایر اماکنی که نظارت و کنترل محیط حائز اهمیت می باشد، مورد استفاده قرار می گیرند. می توان به کارخانه های صنعتی و مراکز تولیدی اشاره کرد. در این محیط ها، امکان حضور هر لحظه صاحبان مشاغل وجود ندارد یا نظارت تنهایی انسان، دارای خطاهایی است. همچنین در برخی نقاط محیط های نظامی یا مرزها، محیط های آزمایشگاهی که امر کنترل و نظارت محیط با حساسیت بیش تری انجام می شود، حضور سیستم دوربین مدار بسته پر رنگ تر می شود.

دوربین مداربسته

دوربین مداربسته

 

تاریخچه دوربین مداربسته

تا کنون، میلیون ها دوربین مداربسته در سراسر دنیا نصب و راه اندازی شده اند که در قاره آسیا، بیش تر مورد استقبال قرار گرفته اند. اولین سیستم دوربین مداربسته، در سال 1942 میلادی توسط آلمان به منظور مشاهده پرتاب موشک های v2، ارائه و نصب شد. این عملیات توسط یک مهندس آلمانی بنام “والتر بروچ” انجام شد. در ایالت متحده آمریکا، اولین سیستم مدار بسته در سال 1949 ارائه شد.

اولین سیستم نظارت تصویری، برای نشان دادن وقایع و اتفاقات بود چرا که هیچ دستگاهی برای ذخیره سازی آن در نظر گرفته نشده بود. با ارائه ی VCR در سال 1970، استفاده از دوربین های مداربسته رواج بیش تری پیدا کرد. در سال 1990 با پیشرفت روز افزون تکنولوژی، این امکان فراهم شد که تصاویر چند دوربین مداربسته به صورت همزمان ذخیره شود. این اتفاق باعث صرفه جویی در زمان و هزینه هم شد و موجب رواج گسترده CCTV در دنیا شد. در چند سال اخیر، قابلیت های بسیاری به سیستم دوربین مدار بسته اضافه شده است که می توان به قابلیت انتقال تصویر یا کنترل و نظارت محیط پیرامون از راه دور، ذخیره سازی بر اساس تشخیص حرکت یا قابلیت های تشخیص چهره یا هوشمند و … اشاره کرد.

اجزای دوربین مداربسته

این سیستم، متشکل از اجزای مختلفی است که با قرارگیری آن ها در کنار هم، تصاویر یک محیط توسط دوربین دریافت و از طریق کابل به دستگاه ذخیره ساز ارسال می شوند که با استفاده از یک مانیتور می توان تصاویر را مشاهده کرد. می توان این اجزا را به صورت زیر معرفی کرد.

 

دوربین مداربسته

سیستم مداربسته

 

  • دوربین

دوربین، به عنوان یک منبع ارائه دهنده تصاویر در یک محیط، شناخته می شود و به عنوان اولین و اصلی ترین جزء یک سیستم مدار بسته محسوب می شود. ساختار و عملکرد آن، از چشم انسان الگوبرداری می کند. پرتو های نور و رنگ پس از عبور از لنز، با استفاده از یک سنسور خاص به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شوند. این سیگنال ها، پس از پردازش از طریق بستر خروجی (عموماً کابل کواکسیال یا شبکه) به دستگاه ذخیره ساز منتقل می شوند و عملیات ذخیره سازی توسط DVR (Digital Video Recorder) یا NVR (Network Video Recorder)  انجام می شود و در نهایت در یک فضای ذخیره سازی ( هارد دیسک )، ذخیره و نگهداری می شوند.

  • کابل های ارتباطی

زمانی که سیگنال های تصویر تشکیل می شود، از طریق کابل کواکسیال یا شبکه انتقال پیدا می کنند. در صورتی که سیستم دوربین مدار بسته مورد نظر تحت شبکه باشد، برای دیدن تصاویر نیازی به وجود دستگاه ذخیره ساز نیست و می توان تصاویر را در مرورگر وب یا CMS، از طریق لپ تاپ یا کامپیوتر و حتی گوشی از طریق بستر اینترنت  مشاهده کرد. در صورتی که دوربین مداربسته مورد نظر آنالوگ و یا در بستر کواکسیال باشد، وجود DVR ضروری است. همانطور که بیان شد عموماً این انتقال سیگنال ها، توسط یک کابل کواکسیال انجام می شود اما گاهی نیاز به تجهیزات بی سیم برای انتقال سیگنال ها و یا فیبرهای نوری در فواصل طولانی تر می باشد و بیشتر اوقات نیز به علت تقاضای کاربران برای نظارت و کنترل تصاویر از راه دور، انتقال تصاویر از طریق شبکه های LAN و یا اینترنت انجام می شود. در زمان کابل کشی و استفاده از کابل، می بایست دقت کافی در خصوص رعایت متراژ کابل ها و انجام نصب اصولی و استاندارد داشت.

  • مانیتور

مانیتور یا نمایشگر، وسیله ای است که وظیفه نمایش خروجی تصاویر یک دستگاه ذخیره ساز را بر عهده دارد. خروجی و کیفیت یک مانیتور، نقش مهمی را در ارائه ی تصاویر یک دوربین مداربسته دارد.

  • دستگاه ذخیره ساز

دستگاه ضبط یا ذخیره ساز، یکی از مولفه های مهم یک سیستم مداربسته می باشد. چرا که ذخیره سازی تصاویر دوربین مداربسته توسط این دستگاه انجام می شود و با استفاه از آن می توان، بازبینی دقیقی نسبت به تصاویر از پیش ذخیره شده داشت. با فرض اینکه دوربین های به کار رفته در سیستم مداربسته از بهترین و مرغوب ترین نوع انتخاب گردد، مسلماً اگر تصاویر ضبط شده توسط دستگاه ذخیره ساز تصویر دارای کیفیت مطلوب نباشند و جزئیات صحنه قابل مشاهده نخواهند بود. اساس کار آن سیستم زیر سوال خواهد رفت، به همین دلیل است انتخاب دستگاه ذخیره ساز، می بایست با دقت کافی صورت گیرد. DVR، تصاویر آنالوگی که از دوربین مداربسته دریافت می کند را به تصاویر دیجیتال تبدیل کرد و بر روی هارد دیسک ذخیره می کند.

دوربین مداربسته

دستگاه ذخیره ساز

کلام آخر در خصوص دوربین مداربسته

همانطور که اشاره کردیم، سیستم دوربین مدار بسته دارای انواع گوناگونی هستند که در در اماکن و کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. هر روز شاهد اضافه شدن امکانات جدیدی در سیستم های مداربسته هستیم. این امکانات، سبب افزایش امنیت کاربران و آرامش خاطر آن ها می شوند و انتخاب یک سیستم دوربین مداربسته را از میان این همه تنوع سخت خواهد کرد. در حال حاضر برندهای  گوناگونی چون: داهوا، هایک ویژن، ناظر، مکسرون، آپتینا، آلباترون و … دارای قابلیت های گوناکون هستند که می توانند نیازهای کاربران را تامین کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *